PÅ GÅNG   BLOGG   BILDARKIV    LEDAMÖTER    UTMÄRKELSER    PUBLIKATIONER    LÄNKAR   ARKIV   OM NOAK

Matlandet Norrbotten

Matlandet Norrbotten

Mat är mer än näring – det är de flesta överens om. Mat är njutning, gemenskap, trygghet, identitet - men mat har blivit ett komplext område - och matens gränser förskjuts ständigt.  Vad är lokal, regional och global mat?

Som måltidsforskare och lärare vid institutionen för kostvetenskap funderar jag dagligen på hur jag ska analysera och förmedla kulturella och sociala perspektiv på ätandet. Som konsument kommer jag också dagligdags i kontakt med matens komplexitet och måste som alla andra när jag väljer middagsmat ta ställning till en mängd påståenden och ta en ohygglig massa beslut. Jag känner pressen att jag, som alla andra, måste välja ”rätt” - trots att jag många gånger har en bredare kunskapsbas att stå på jämfört med gemene man, och kanske även större insikt i olika diskussioner som förs inom forskning, branschen och bland konsumentorganisationer.

Är den matkasse jag plockar ihop näringsriktig? Om jag räknar på hela dagen, veckan, eller för en specifik maträtt? Vem har producerat köttet? Eller bryr jag mig idag? Vad är bäst för miljön och samhällsekonomin? Om jag stödjer rättvis produktion i Asien, eller om jag köper närproducerat? Om jag som bor i Uppsala vill stödja en småproducent i Norrbotten – är det närproducerat? Närproducerat har verkligen blivit ett moderord, men vad betyder det? Det som produceras fem mil från min bostad? Ja, det beror sig på vem man frågar. Lokalpolitiker avser nog många gånger detta begrepp med den mat som producerats i kommunen, ja kanske i länet. En nyöppnad ”finrestaurang” som jag nyligen besökte marknadsförde särskilt att de maträtter de serverade var lagade på närproducerad mat. Det visade sig dock att det var torsk från Lofoten, musslor från västkusten mm. Närproducerat betydde med andra ord Norden! Vissa av rätterna och matlagningsteknikerna kan man se på restauranger i New York likaväl som i Paris. Ja, säkerligen även i Bangkok. Den närproducerade maträtten skulle lika väl kunna tolkas som en tillhörande det globala köket!

Jag har insett att i det moderna konsumtionssamhället förskjuts ständigt gränserna – och särskilt de mentala. Att äta enligt ett lands cuisine – dvs. ett lands ”kök” har att göra med tillgänglighet och matlagningstekniker. Människors matvanor har länge förklarats med dessa kulturgränser men nu ser vi att det finns andra gränser. Vi äter på andra ”geografiska arenor” som kan utgöras av exempelvis den offentliga måltiden. Då spelar det liten roll om man bor i Norrbotten eller Skåne. Men trots detta finns det livsmedelsprodukter som vi associerar specifikt med Norrbotten och dessa vill producenterna i Norr sprida till resten av vårt avlånga land. De vill utöka kulturgränserna. Detta och annat som har med Matlandet Norrbotten, som mat och hälsa, ska vi diskutera vid seminariet söndagen den 31 oktober. Välkomna till Norrbottens museum 13 00!

Christina Fjellström
 


2010-10-24 

Kommentarer

Postat av:Britt-Inger Blind
Hej Christina, hittade din blogg när jag ville läsa mer om Norrbottens akademin. Ditt inlägg väcker många frågor. Just nu arbetar jag i ett projekt med samisk mat och våra mattraditioner. Detta projekt äger Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk vårt projket heter samiskt mat och kompetenscentrum ett av våra mål är att starta en fast utbildning den ska bla skall ta upp vår tradionella mat. jag skulle vilja komma i kontakt med dig är det möjligt?
2013-11-19 12:59:31 


Kommentera inlägget här:
Namn:


Epost:


Kommentar:


NOAK Norrbottensakademien    e-post: sekreterare@noak.org    tel: 070-556 56 45