PÅ GÅNG   BLOGG   BILDARKIV    LEDAMÖTER    UTMÄRKELSER    PUBLIKATIONER    LÄNKAR   ARKIV   OM NOAK

Matteifestivalen

Matteifestivalen
– nu är den verkligen etablerad och Peter Mattei är att lyckönska och gratulera!

Jag vågar mig på att konstatera detta efter att som ledamot av Norrbottensakademien haft förmånen och glädjen att kunna följa festivalen från första idéutkastet av Petter Sundkvist och Roger Norén. Dessa båda främjare av musiken som en av de sköna konsterna presenterade sina tankar, självklart i förväg förankrade hos Peter Mattei, för Norrbottensakademiens styrelse så tidigt som februari 2004. Det krävdes inte lång överläggning i styrelsen för att besluta att stödja idén att skapa en musikfestival i Luleå med sång som huvudinslag och med bygdens son Peter Mattei som kraftcentrum och garant för innehåll och kvalitet. Efter några hundratusen kronor av akademiens tillgångar som finansierade en förstudie genom Luleå Näringsliv AB (LNAB) vågade LNAB med VD Thomas Nilsson sig på vågspelet att ta ekonomiskt ansvar för den första festivalen. Peter Georgsson, ännu en musikälskare, anförtroddes producentfunktionen och Peter Mattei iklädde sig den självklara rollen som konstnärlig ledare. Genom emellanåt både knölig och svårorienterad terräng tog sig Peter Georgsson och hans medarbetare tillsammans med en, av Thomas Nilsson klokt och lyhört manövrerad, arbetsgrupp bestående av entusiastiska och uppslagsrika personer hela vägen fram till januari 2009 då de första tonerna klingade i det som blev den första och konstnärligt och publikt framgångsrika Matteifestivalen. Festivaler är emellertid nästan alltid synonymt med osäkerhet och risk, vilket dessvärre besannades när notan skulle räknas samman under våren 2009. Storartat av LNAB att klara ut efterbörden utan att festivaltanken som sådan ifrågasattes!

Det måste sägas här och nu att Norrbottensakademiens initiala stöd varit av stor betydelse för att det blev en festival, inte bara genom den slant som akademien sköt till utan också genom att akademiens stöd gav idén en trovärdighet, var förebildligt och underströk oegennyttans värde för konstskapande. Intresset bland akademiledamöterna för arbetet fram till förverkligandet är också värt att notera, ett intresse som gjorde det närmast självklart att akademien även ville stödja årets festival, denna gång producerad av Margit Eklund och Linda Rönnbäck på Luleå Expo, med ett för akademien ovanligt stort bidrag.

Och vilken härlig sångarfest vi fick uppleva i vinterkylan! Jag hade inte tillfälle att besöka alla konserter men referat och rapporter från omdömesgilla och kunniga vänner förenas i en samstämmig kör av superlativer. Själv var jag på konserten i domkyrkan och fick stifta bekantskap med Lunds studentsångare, av mig bara tidigare hörd som valborgskör i TV. Detta var något helt annat både som klangupplevelse och avseende repertoarinnehåll. Utomordentligt! Sedan fick jag förnya bekantskapen med två sångare som jag arbetat med, Jorma Hynninen – denne storartade finske baryton som, även om stämman passerat sin zenit,
gav oss en rejäl dos av sitt inträngande konstnärskap och Elisabeth Berg, som jag hört sedan hon debuterade på Drottningholmsteatern 1989; nu mognare, innerligare, med en medveten interpretation och i strålande sångform. Sammanhållande i hela konserten som beledsagare på kyrkans orglar var Markus Warg. Luleå är att skatta sig lycklig för en domkyrkoorganist på den nivån, med en konstnärlig fantasi och djärvhet som hanteras med full kontroll av instrumentet.

Festvalens höjdpunkt var självklart Mozarts mästerverk Figaros bröllop med en sångarbesättning som många operahus skulle avundas och en orkester i toppform ledd av Louis Langrée, också en gammal bekant från Drottningholmsteatern där han dirigerade i mitten av 90-talet, nu med grånad elegans. Med den begränsade repetitionstiden var det enastående hur Louis Langrée lyckades hålla ihop föreställningen och samtidigt bjuda på en musikalisk upplevelse som gjorde verket full rättvisa.
Till sist: Peter Mattei – bländande sång och självklar i sin gestaltning av Greve Almaviva, simply the best! Beundransvärt när man också vet att han under dessa få festivaldagar varit navet för all verksamhet och haft konsert mellan föreställningarna av Figaros bröllop.

Ett stort grattis till Peter Mattei och Luleå Expo! Jag ser redan fram emot nästa festival, det blir visst 2013.


Per Forsström
Direktör och chef för Drottningholms Slottsteater
Ledamot av Norrbottensakademien sedan 2001

 

 

 


2011-01-31 Kommentarer(0)

NOAK Norrbottensakademien    e-post: sekreterare@noak.org    tel: 070-556 56 45