PÅ GÅNG   BLOGG   BILDARKIV    LEDAMÖTER    UTMÄRKELSER    PUBLIKATIONER    LÄNKAR   ARKIV   OM NOAK

Pristagare 2009
Norrbottensakademiens priser och stipendier delades ut vid NOAK dagen 2009 den 19 November på Hotell Bodensia i Boden.


Teknikpriset Frida Nellros

Motivering: Frida Nellros är en student som just nu ingår i det forskningsförberedande Research Trainee programmet. Hon är en person med stort driv, tar många initiativ samt har goda ledaregenskaper. Hennes studieresultat är mycket goda med högsta betyg i de flesta kurser.

Frida är en mycket trevlig person, social och utåtriktad vilket syns i hennes engagemang som studentambassadör för LTU, hennes arbete inom kåren, hennes arbete i den pyrotekniska föreningen samt deltagandet i Teknik-SM där hon var med om att kamma hem en silvermedalj. Vi hoppas att hon stannar i Norrbotten och genomgår forskarutbildning vilket hon har mycket goda förutsättningar för.

M a o värdig kandidat till NOAKs teknikpris


Ekonomipriset
Delas mellan Josefin Wäppling-Bernardzon och Niklas Sandin

Motivering: Josefin Wäppling-Bernardzon och Niklas Sandin har under sin studietid visat prov på bredd i sina intresseområden såväl som framåtanda och engagemang i sina studier. Under våren 2009 genomförde Josefin och Niklas ett examensarbete på kandidatnivå inom ekonomistyrning med Docent Anders Nilsson som handledare. Arbetet ”Design av en styrmodell för humankapital- en fallstudie av LKABs FoU-verksamhet”. De har i sin uppsats visat på stor drivkraft och hög ambitionsnivå genom att med utgångspunkt i vetenskaplig litteratur i forskningsfronten ta sig an den utomordentligt krävande uppgiften att utveckla en principiell modell för styrning av humankapital i kunskapsintensiv FoU-verksamhet, som på olika sätt kan tjäna som inspiration för företag som bedriver sådan verksamhet såväl som för framtida studenter på kandidat och magisternivå. Uppsatsen kombinerar två områden viktiga för regionen, tillgången på humankapital konkurrenskraft och FoU-verksamhet, områden där universitetet har en ytterst viktig roll att spela.

Josefin och Niklas är därigenom värdiga ekonomipristagare.


Pedagogikpriset Fredrik Sommarregn

Motivering: Fredrik Sommarregn är boende i Gammelstad, har tagit en lärarexamen avsedd för undervisning mot grundskolans senare år och gymnasieskola med inriktning historia och religion. Innan lärarutbildningen läste Fredrik till högskoleingenjör med inriktning mot miljö och kvalitetsmanagement.

Fredriks examensarbete har titeln ”Religionsundervisning i ett sekulariserat samhälle - en studie av gymnasieelevers uppfattning om religion och religiositet” och i detta beskriver han dels gymnasieelevers uppfattningar om religion som ämne i skolan och dels hur de uttrycker sin egen världsbild och religiositet. I arbetet redogörs begreppet ”sekularisering” och hur det har påverkat vårt samhälle och därmed även skolan. Slutsatserna i arbetet var att eleverna generellt fann religionsämnet både värdefullt och intressant, däremot såg inte eleverna sig själva som religiösa, de menade att de inte tror på någon högre makt.

Fredrik är en värdig pristagare till pedagogpriset, dels beroende på det kreativa valet av ämnesområde för examensarbetet och dels för att han visar på en ämnesbredd innefattande såväl teknik som humaniora, från miljö och kvalitetsmanagement till historia och religion.


Hälsovetenskapliga priset Ann-Sofie Forslund

Motivering: Priset tilldelas Ann-Sofie Forslund för hennes examensarbete i ämnet omvårdnad. Titeln på examensarbetet är: Prevention, komplikationer och plötslig hjärtdöd hos personer med diabetes – enligt dokumentationen i patientjournalen.

I sitt examensarbete i ämnet omvårdnad har Ann-Sofie Forslund valt att studera hur förebyggande arbete hos personer med diabetes genomförts enligt dokumentation i patientjournaler. Fokus för studien var plötslig hjärtdöd samt jämförelser av aktuella riktlinjer för diabetesvård i Norrbotten. Arbetet är mycket välskrivet och baseras på både kvalitativ och kvantitativ metod. Resultatet visar att journalföring kan förbättras. Utifrån en fördjupad teoretisk analys ger författaren värdefulla föreslag till förbättringar av diabetesbehandling för att minska risken för komplikationer.

Den kvalitet som genomsyrar hela examensarbetet och genomförd examination skapar en välmotiverad grund till att Norrbottenakademiens Hälsovetenskapliga pris går till Ann-Sofie Forslund.

Ann-Sofie Forslund är forskningssjuksköterska och arbetar i Norrbottens läns landsting med MONICA-Hjärtinfarkt registret. (Världshälsoorganisationen (WHO) initierade att MONICA-undersökningen påbörjades för drygt 20 år sedan i norra Sverige. Forskningsprojektet samlar data för att kartlägga och öka förståelsen för riskfaktorer som orsakar hjärtkärlsjukdom som hjärtinfarkt och stroke.)


Musikpriset Jonas Eriksson

Motivering: Jonas Eriksson är född i Älvsbyn, där han fortfarande bor. Han tillhör den första årskursen som examineras från utbildningen Konstnärlig kandidat med inriktning mot Rockmusiker och är bara genom det också en pionjär. Jonas har genomfört sina studier på ett lysande sätt. Han är en fenomenal gitarrist, sångare och låtskrivare som säkert kommer att låta höra talas om sig. Jonas har ett starkt personligt uttryck som alltid kommer till sin rätt oavsett spelsammanhang. Han har utvecklats enormt mycket under utbildningstiden genom att han alltid – på ett föredömligt sätt – vågat kasta sig ut och pröva nya infallsvinklar, uttryck och tekniker i sitt musikutövande. Han är också plikttrogen och utför alltid det han tagit på sig på ett utmärkt sätt. Jonas Eriksson är en sann Norrbottning och en självklar ambassadör för länet. Vi är övertygade om att han kommer att göra mycket för musiken och den kulturella utvecklingen i Norrbottens län.

Forskarpriset
Delas mellan Ulrika Bergmark och Sari Roininen

Motivering: Ulrika Bergmark har genomfört och framgångsrikt avslutat sin forskarutbildning ett halvår tidigare än de avsatta 5 åren. Forskningen, som bedrivs inom ämnet Lärande, har fokus mot etisk lärandemiljö i skola. Parallellt med forskarstudierna, som bedrivits på 80%, har Ulrika, som projektledare, arbetat 20% med ett stort skolutvecklings¬projekt, ”Värdefullt”, inom ett skolområde i Piteå kommun. Det är ur detta projekt hennes forskning emanerar. Projektet har omfattat samtliga pedagoger och barn i området, och blev 2009 nominerat till Götapriset.

Vad gäller Ulrikas forskning mer specifikt kan nämnas att hon är den första doktoranden i lärande som skriver en doktorsavhandling i form av en sammanläggningsavhandling. Samtliga 5 artiklar som ingår i avhandlingen var dessutom publicerade i vetenskapliga tidskrifter vid disputationen.

Efter disputationen har Ulrikas avhandling rönt intresse i den utbildningsvetenskapliga världen och hon har blivit anlitad som föreläsare vid universitet såväl nationellt som internationellt.

Vidare kan nämnas att Ulrika redan under doktorandstudierna även skrivit och publicerat ytterligare vetenskapliga paper och artiklar. Något hon fortsätter att göra med framgång.

Motivering: Sari Roininen disputerade i ämnet Entreprenörskap den 19 december 2008 med en avhandling med titeln ”Networking as a tool for competitive advantage” som behandlar hur nya företag kan öka sina prestationer med hjälp av nätverkskontakter, nätverkskompetens och ett mer entreprenöriellt agerande. Avhandlingen bestod av fem artiklar varav en var publicerad i vetenskaplig journal, två var accepterade för publicering och ytterligare två bidrag presenterats på olika vetenskapliga konferenser. Saris avhandling föregicks av en licentiatuppsats (sept. 2006) med titeln ”The start-up process of academic spin-offs and non-academic ventures”.

Genom sina forskningsinsatser kan Sari sägas ha öppnat ett nytt forskningsområde vid Luleå tekniska universitet genom att intressera sig för nyföretagande med särskild inriktning mot akademiskt nyföretagande. Hennes arbeten har också rönt stor uppmärksamhet såväl bland akademiska kollegor som bland praktiker. Hennes intresse för nyföretagande återspeglas även i hennes undervisning och genom deltagande i olika projekt som syftar till att utveckla LTU till ett ännu mer entreprenöriellt universitet (främst projekten DARE och Innopreneruship).

Sari har kombinerat sin hittillsvarande forskargärning med ett stort ansvar för hem och familj. Som ensamstående mor med (idag) tre tonårsbarn ger hennes forskargärning bevis för såväl innovativitet, proaktivitet och risktagande – egenskaper med vilka vi brukar karaktärisera just entreprenören som person. Mot denna bakgrund ser jag Sari som en mycket välförtjänt kandidat till 2009 års forskarpris.


SKUM-priset Elin Alexandra Sundström

Motivering: Elin Alexandra Sundström gestaltar kvinnoperspektivet på ett uttrycksfullt sätt i sitt måleri och bildskapande. Hon är också en del av en konstförening Arty Fun Fun. Ett annat uttryck hon delar med sig av är genom musiken, hon är medlem i musikgruppen Vikta Fåglar.

Elins engagemang för kulturlivet i Norrbotten är också genom Kulturgården i Gammelstad som hon driver. En plats för människor att mötas genom ett café, ateljér, försäljning och utställningsmöjligheter.

M a o värdig kandidat till NOAKs SKUM-pris


ANIS-brödspriset Elisabeth Nilsson
– motivering till Anisbrödspriset

Motivering: Elisabeth Nilsson är uppvuxen i Sören i Kalix kommun, utbildad vid dåvarande Luleå Tekniska Högskola och därifrån utexaminerad som en av de första bergsingenjörerna. Hon har gjort en enastående karriär i en mycket mansdominerad stålbransch via olika chefsbefattningar inom bland annat SSAB-sfären. Hon är nu sedan 2005 verkställande direktör i stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.

Elisabeth har gjort sig känd som en tydlig och orädd företrädare för stålbranschen och kallas också därför ibland för järnladyn med stål i nyporna. Då hon själv är en mycket miljömedveten kvinna som samtidigt företräder den industrigren som släpper ut mest koldioxid av alla så har hon utvecklat ett särskilt intresse för branschens miljö- och energifrågor. Hon har också suttit med i regeringens globaliseringsråd.

Förutom att Elisabeth är högste företrädare för Norrbottens kanske viktigaste basindustri så håller hon kontakt med sitt hemlän bland annat som vice ordförande i Centrum för högpresterande stål vid Luleå Tekniska Universitet. Jernkontoret har dessutom ett aktivt samarbete med Luleå Tekniska Universitet på flera andra områden. Hon har också ett sommarställe i sin gamla hemkommun som hon besöker frekvent.

Elisabeth är en värdig mottagare av ANIS-brödspriset.



 

NOAK Norrbottensakademien    e-post: sekreterare@noak.org    tel: 070-556 56 45