PÅ GÅNG   BLOGG   BILDARKIV    LEDAMÖTER    UTMÄRKELSER    PUBLIKATIONER    LÄNKAR   ARKIV   OM NOAK

Pristagare 2014
Teknikpriset
Alfred Wikner, f. i Öre nära Umeå, håller på att avsluta sitt examensarbete på civilingenjörsutbildningen Maskinteknik med inriktning mot Konstruktion. Examensarbetet handlar om att minska friktion och nötning på skidbelag, dvs att förbättra glidet. Projektet har varit tvärvetenskapligt och inneburit komplicerade materialtillverkningsprocesser och tribologiska mätningar. Han har deltagit tillverkningen av ett nytt skidbelag bestående av nanokompositer, som visat sig ge bättre glid. Alfred har visat stor förmåga och färdighet i sitt arbete. Han har med imponerande kapacitet planerat och genomfört arbetet vid en nyutvecklad, komplicerad tribometerutrustning. Han har samarbetat med Uppsala Universitet, där han kommunicerat väl med alla inblandade parter. Alfred har också visat prov på pedagogisk förmåga, då han handlett två projektstudenter under hösten. Han är ambitiös och självständig med goda kunskaper och även kreativ och problemlösningsorienterad. Alfred är själv intresserad av längdskidåkning och har åkt Vasaloppet inte mindre än 7gånger. Hans personliga intresse för skidåkning har varit en tillgång under projekttiden.
Alfred Wikner är en värdig mottagare av NOAKs teknikpris.

Ekonomipriset
Till mottagare av årets ekonomipris utses Lilian Nordlund och Petronella Sjöström, som genomfört en kvalitativ studie om företags val av K-regelverk: Beslutsfattande under risk och säkerhet. Examensarbetet behandlar en mycket central och aktuell redovisningsfråga, den problematik som alla svenska icke noterade företag står inför, dvs val av redovisningsregelverk. Detta val får konsekvenser för företagens strategier och möjligheter till bl.a. innovation men innebär överlevnadsrisker. Examensarbetet utgör ett prov på ett mycket gott hantverk och författarna redogör på ett föredömligt sätt för den osäkerhet som råder i beslutssituationer kopplat till harmoniseringsarbete inom svensk normgivning och anpassning till internationell standard. Studien tar ett nytt grepp metodmässigt och utgör ett värdefullt bidrag både praktiskt och teoretiskt. Lilian Nordlund och Petronella Sjöström har i examensarbets- processen visat prov på hög teoretisk förståelse och hög analytisk förmåga samt bidragit till andra studenters lärande.
NOAK överlämnar ekonomipriset med varm hand.

Pedagogikpriset
Till mottagare av NOAKs pedagogikpris har Ann- Christin Hagel utsetts. Hon är bosatt i Luleå och har avlagt lärarexamen i svenska och engelska för grundskolans senare år och gymnasieskolan. Ann-Christin har under sin studietid vid Ltu utmärkt sig som en begåvad student både då det gäller social kompetens och goda studieresultat. Så gott som genomgående har hennes prestationer i kurserna resulterat i högsta betyg. Ann- Christins examensarbete, som är avslutningen på lärarutbildningen har titeln ”Lärobokens roll i svenskundervisningen, om svensklärares förhållningssätt till läroböcker”. Hon har gjort en kvalitativ studie, där hon beskriver lärares föreställningar om lärobokens roll i svenskundervisningen på gymnasieskolan.
NOAK anser att Ann-Christin Hagel är en värdig mottagare av pedagogikpriset.

Hälsovetenskapliga priset
Doktoranden och specialistsjuksköterskan Silje Gustafsson tilldelas årets hälsovetenskapliga pris. Silje Gustafsson bedriver studier om lindrig sjukdom och egenvård. Att drabbas av lindrig sjukdom är ett vanligt förekommande fenomen i många människors liv, och även om tillståndet är självläkande kan symtomen ha en kraftig påverkan på människors arbetsförmåga och välmående. Största andelen av lindrig och övergående sjukdom hanteras av individen själv, men många läkarbesök åtgår till sjukdomstillstånd som är möjliga att behandla med egenvård. Rådgivning, som 1177 har utvecklats för att stödja egenvård och vid behov hänvisa invånare till rätt vårdnivå. Forskningsprojektet avser att öka kunskapen om hur det är att drabbas av lindrig sjukdom, vilka kunskaper människor har om sina lindriga symtom, samt vilka egenvårdsåtgärder och informationskanaler som används. Projektet fokuserar även på betydelsen av trygghet, tilltro till den egna förmågan och upplevd kontroll i samband med lindrig sjukdom och egenvård. Huvudhandledare för studien är Stefan Sävenstedt, professor vid avdelningen för omvårdnad. Silje Gustafsson har valt ett forskningsområde som bör vara av stort allmänintresse och som är av relevans för såväl landsting som universitet. Hon har under det gångna året publicerat två artiklar och tillfört viktig kunskap inom ett tämligen outforskat område.
NOAK överlämnar priset med varm hand

Konstnärliga priset
Emil Henrikson går sin sista termin på musiklärarutbildningen vid LTU/Musikhögskolan i Piteå, och har gitarr som huvudinstrument. Han har redan uppnått en så gott som fullständig behärskning av sitt instrument och sitt konstnärliga uttryck. Emils genrebredd är häpnadsväckande, och i sitt gehörsspel kan han mäta sig med många professionella artister. Han har fingertoppskänsla för melodier, en unik klang- medvetenhet och en rytmisk medvetenhet som förmodligen kommer att ta honom hur långt som helst i vilken av de musikaliska världar han än väljer att vandra. Emil skyggar inte för något, vare sig det gäller en gitarruppgift eller en utmaning i en ensemblesituation. Metodiskt, intellektuellt och lyssnande tar han sig an uppgiften och löser den på ett briljant sätt. Förutom gedigna kunskaper i sitt huvudinstrument gitarr, är Emil dessutom en skicklig pianist, flitigt anlitad både i ensembleverksamheten vid Musikhögskolan och vid olika musikaliska evenemang i länet. Emils chosefria attityd som musiker, hans pedagogiska intresse och positiva inställning gör att han tveklöst kommer att vara en stor tillgång som solist och ensemblemusiker på musikaliska arenor, och en inspirerande förebild och lärare för kommande generationers blivande musiker.
Emil Henrikson är en synnerligen värdig mottagare av NOAKs konstnärliga pris.

Forskarpriset
Sofia Larsson är uppvuxen i Östersund men har en stark koppling till Norrbotten. Hennes föräldrar kommer från länet och hon har i princip all sin släkt här. Det är här hon har spenderat skollov och semestrar under hela sin uppväxt. Norrbotten har en speciell plats i hennes hjärta. Det är till och med så, att hade inte Ltu funnits så hade inte heller Sofia blivit till, eftersom hennes föräldrar träffades som maskinstudenter på Kårhusinvigningen i Shopping för 40 år sedan.
Sofia har med sin doktorsavhandling visat hur avancerad strömningsmekanik kan hjälpa LKAB att förstå hur luftflödet i deras roterugnar påverkar kvaliteten på järnmalmspellets. Sofia är också aktiv inom sin forskargrupp som lärare, som arrangör av alumnträffar och nu också som ledare inom ett av Ltus starka forskningscentra.
Sofia Larsson är en värdig mottagare av NOAKs forskarpris

SKUM-priset
Kulturentreprenören, fil.kand och Magma Kvinna år 2013, Gunhild Stensmyr är en djärv, framåtblickande person med ett stort hjärta för Tornedalen. Hon kombinerar stort kultur- engagemang med entreprenörskap, som inspirerar och ger framtidstro. Sitt företag Guest House Tornedalen med kultur och konst har hon byggt upp på kort tid.
I dagarna har Projektet Konsthall Tornedalen fått en skjuts framåt med support från länsstyrelsen och landstinget, vilket innebär att planeringsarbetet kan intensifieras.
NOAK anser att Gunhild Stensmyr är en värdig mottagare av SKUM-priset.

ANIS-brödspriset
Annika Fredriksson med bakgrund inom reklam-och marknadskommunikation är CEO för Swedish Lapland Visitors Board. Omsättningen är drygt 4 miljarder. Annika har erhållit en hel del utmärkelser; är bl.a. vinnare av Sv Publishing priset, utsetts till årets företagare för några år sedan mm. Är utbildad grafisk designer, har varit med om att ta fram logotyper för Kulturens Hus, Världsarvet Laponia m fl.
Annika Fredriksson är en eldsjäl, inspiratör och förebild vad gäller att sprida den nya attraktiva bilden av regionen såväl lokalt som regionalt samt nationellt och internationellt. Genom sitt uppdrag och ledarskap i ovannämnda besöksnäringsorganisation, driver hon en offensiv och progressiv utvecklingsprocess, som skapar framtidstro, nya jobb och företag i regionen - de modiga, expansiva och exportsatsande entreprenörerna inom besöksnäringarna. Hon är en hjälte i tiden med besöksnäringen som en basnäring.

 

 Utskriftsvänlig version i nytt fönster »

NOAK Norrbottensakademien    e-post: sekreterare@noak.org    tel: 070-556 56 45