PÅ GÅNG   BLOGG   BILDARKIV    LEDAMÖTER    UTMÄRKELSER    PUBLIKATIONER    LÄNKAR   ARKIV   OM NOAK

Pristagare 2010 
 
Teknikpriset: Dimitrij Ramanenka
Dimitrij Ramanenka är bördig från Piteå och går fjärde året på civilingenjörsutbildning med inriktning internationell materialteknik. Under fjärde årets projektkurs fick Dimitrij möjlighet att medverka i ett komplicerat tvärvetenskapligt forskningsprojekt inom biokompatibla material. Dimitrij visar att han är en ambitiös student, kreativ, lösningsorienterad, handlingskraftig och han förstod snabbt vad projektet går ut på. Han är mycket självständig och har visat goda studieresultat under alla studieår – en föredömlig LTU student och värdig pristagare till NOAKs Teknikpris.

Ekonomipriset: Delas mellan 2 studenter Sepide Rahmani och Anna Särhammar
Sepide Rahmani och Anna Särhammar får NOAKs Ekonomipris för deras gemensamma examensarbete "Personal Branding" / ”Personligt Varumärke”
Anna och Sepide har i sitt examensarbete fokuserat på ett unikt och framväxande område inom marknadsförings- och varumärkesteorins område, ”personal branding/personligt varumärke”. De har i sitt arbete inte bara utvecklat området, de har dessutom gjort det på ett sätt som är både tillgängligt och betydelsefullt – för näringsliv och våra studenter som framtidens ledare och anställda. Dessa två är väl värda sitt ekonomipris från NOAK.

Pedagogikpriset: Delas mellan 2 studenter Kristina Englund och Jan Roslund
Årets pristagare, Kristina Englund och Jan Roslund, har tillsammans genomfört ett examensarbete med titeln ”Är världen för stor för litteraturen? Lärares litteraturval och kanon ur ett mångkulturellt perspektiv”. De har i sin studie undersökt hur lärare i ämnet svenska resonerade kring sina litteraturval i förhållande till styrdokument, kanontanken och den icke västerländska litteraturens plats i svenskämnet.
Valet av ämne i examensarbete ligger i tiden. Begreppet mångkulturalism känns mer aktuellt just nu än kanske någonsin tidigare i vårt land.
De båda pristagarna är hemmahörande i länet, närmare bestämt i Piteå. De har också en något brokig bakgrund; Kristina har varit verksam som damfrisör och Jan har en nästan färdig civilingenjörsutbildning.
Detta sammantaget gör att Kristina Englund och Jan Roslund är värdiga mottagare av 2010 års pedagogikpris.

Hälsovetenskapliga priset: Gunilla (Gilla) Blomquist
Gilla Blomquist är legitimerad sjukgymnast och specialiserad inom ortopedisk manuell terapi (OMT). Hon driver det privata företaget OMT-kliniken i centrala Luleå. Med bakgrund i sin specialisering, sina möten med patienter och en mycket god orientering om kunskapsutvecklingen på området har hon fattat intresse för möjligheterna av sjukgymnastisk behandling utifrån begreppet motorisk kontroll för personer med nackbesvär. I sitt examensarbete i sjukgymnastik på avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet har hon tagit fasta på denna ambition.
I examensarbetet presenterar hon en kvantitativ upprepad fallstudie, så kallad Repeated Single Subject Experimental Design, där tre kvinnor med långvariga nackbesvär genomgick en behandling baserad på motorisk kontroll. Resultaten visar att behandlingen kan påverka hållning och aktiveringsmönster för den nackmuskulatur som var i fokus för behandlingen.
Uppsatsarbetet är mycket väl genomfört med en god teoretisk förankring av behandlingshypoteser som ligger i frontlinjen för pågående forskning på området, en omfattande intervention som korrekt följer en modell som är mycket användbar i klinisk forskning och en väl genomförd värdering av studiens resultat. Examensarbetet ett mycket gott och föredömligt exempel på hur forskning kan bedrivas inom den kliniska verksamheten och kan därför tjäna som inspiration för utvecklingen av sjukgymnastisk praxis. Således en värdig mottagare av NOAK:s hälsovetenskapliga pris.

Konstnärliga priset: Björn Elgerd
Björn Elgerd har en stark drivkraft att erövra och omfatta skådespelarkonstens olika moment i sina studier såväl inom som utanför universitetets skådespelarprogram. Han är kreativ, nyfiken och har en envishet i detta sökande efter personliga verktyg för att nå kunskap om skådespeleriets alla hemligheter. Denna ådra ger honom en unik utstrålning. Björn har även en social kompetens och ett engagemang för allas lika värde som leder honom till att aktivt handla för att nå förändring utifrån ett medvetet genomförande i de arbeten och studier han medverkar i. NOAK ser Björn Elgerd som en värdig mottagare av det konstnärliga priset, år 2010.

Forskarpriset: Vinit Parida
Vinit Parida disputerade i ämnet Entreprenörskap den 29 april 2010 med en avhandling med titeln ”Acheiving Competitiveness through Externally Oriented Capabilities; An Empirical Study of Technology-Based Small Firms”.
Avhandlingen, som bestod av fem artiklar varav de flesta redan publicerats i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter, bedömdes av en enig betygskommitté som en välskriven och stark sådan, och försvarades av författaren på ett lysande sätt vid disputationen.
Doktorsavhandlingen har också väckt betydande intresse och uppmärksamhet också utanför Universitetet. Vinit har under sin tid som forskarstuderande visat stort intresse och kunnande också för samverkan med det omgivande samhället, och har engagerat sig i flera utvecklingsprojekt tillsammans med såväl mindre som större företag i regionen. Vinit är f n anställd som forskare vid ämnet Entreprenörskap, är mycket aktiv inom Fastelaboratoriet (ett Vinnova Excellence Center inom området funktionell produktutveckling) och arbetar nu vidare mot en docentmeritering. Han är också aktiv som koordinator för arbete med s k open innovation och internationellt samarbete inom PIEp – en nationell forskarskola med fem deltagande svenska universitet ledd av KTH i Stockholm.
Vinit kan ses som ett exempel på ”den nya norrbottningen” som vid 20 års ålder flyttade med sin familj från New Delhi i Indien till Luleå och Norrbotten. Efter studier i ämnet Industriell marknadsföring/E-handel (masterexamen 2005) arbetade Vinit ett år som forskningsassistent vid ämnet Strömningslära/Fluid Mechanics för att i februari 2006 påbörja sin forskarutbildning vid ämnet Entreprenörskap – en utmaning som Vinit på ett föredömligt sätt fullföljde i samband med sin disputation i april 2010. Vinit har i dag redan 35 akademiska publikationer (varav flera i vetenskapliga journaler och/eller böcker) och har också erövrat flera akademiska utmärkelser. Mot denna bakgrund ser jag Vinit som en mycket värdig mottagare av NOAKs forskarpris för år 2010.

SKUM-priset 2010: Curt Persson
Curt Persson, 591002-8959, landsantikvarie och länsmuseichef i Norrbotten sedan 2003, har tilldelats Skumpriset för år 2010. Curt Persson har i mer än 25 år hängivet, i olika roller, verkat inom den kulturhistoriska sektorn i Norrbotten.
Malmfältens industrihistoria, Kiruna som samhällsbygge, laestadianismen samt samiska förhållanden är fyra områden han arbetade med under sina år som föreståndare för Hjalmar Lundbohmsgården och senare som kultursekreterare i Kiruna kommun. Som landsantikvarie har verksamhetsfältet omfattat hela Norrbotten och Curt Perssons strategi har varit att museet skall vara väl synligt i hela länet, såväl i stad som på landsbygd. Kontaktvägarna har gått via de enskilda kommunerna och verksamheten har prioriterat skolväsendet och den ideella folkbildningen.
Curt Persson har varit, och är, både traditionalist och förnyare. Sedan hösten 2009 bedriver han, vid sidan av landsantikvarieuppdraget, forskning vid Luleå tekniska universitet om det tidiga LKAB och Hjalmar Lundbohms roll.
NOAK ser Curt Persson som en värdig mottagare av SKUM-priset
 

 

 

 

ANIS-brödpris: ErlingJohansson och Jenny Söderström

I år uppmärksammar Norrbottensakademien två personer med rötterna i små byar i malmfälten. En person som redan uppnått världsrykte och en som är på väg att uppnå det.

Konstnären Erling Johansson, född och uppvuxen i byn Sarvisvaara, århundradets profil i Gällivare, filosofie hedersdoktorn, t f professor, skapare av Nattavaaraakademien, m m har genom sina kända och karaktäristiska porträttmålningar, ofta med norrbottniska modeller, offentliga utsmyckningar och många internationella separatutställningar medverkat till att sätta Norrbotten på den kulturella världskartan.

Erling har framgångsrikt ställt ut i de nordiska länderna, England samt i Frankrike där han också delvis är verksam. Ett mindre känt men lika framgångsrikt skapande har Erling sedan 1950-talet ägnat åt kortfilm. Hans Anima Mundi har bland annat tilldelats prestigeutmärkelsen Hugo som första pris vid femte internationella filmfestivalen i Chicago.

Norrbottensakademien vill med varm hand överlämna anisbrödspriset till mästaren i att fånga själens värme i sina porträtt. I sanning en värdig mottagare av priset.

Verkställande direktören för Kristallen i Lannavaara, Jenny Söderström, född i Kiruna men uppvuxen i Lannavaara, Anders Wall stipendiaten, mottagaren av Norrbottens Handelskammares Stora pris 2008 mm. har genom ett framgångsrikt entreprenörskap skapat en bas och en framtidstro för en bygd som många dömt till undergång. 

Tillsammans med sin bror driver Jenny företaget Kristallen, ett ädelstenssliperi som vuxit till att även omfatta hotell- och restaurangrörelse samt att i samarbete med Luleå tekniska universitet även bedriva universitetsutbildning i ädelstensteknik, Det är ett program som bedrivs i Lannavara och ger en yrkeshögskoleexamen. Företagets verksamhet och utbildningen har lockat studenter från hela världen. Bland annat fick man en internationell förfrågan om att anta nästan 1000 studenter till utbildningen.

Jennys arbete, som ofta innebär att kavla upp ärmarna och delta i alla tänkbara sysslor i verksamheten, och hennes engagemang i och för bygdens utveckling gör henne till en fantastisk förebild, inte minst bland unga kvinnor, som vill skapa en framtid i glesbygd. Jenny är en mycket värdig mottagare av ANIS-brödpriset 2010.


Phebe Fjellströms stipendium för norrländsk kulturforskning: Marie Tengroth Ulväng. 

Marie Tengroth Ulväng är doktorand i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Hennes avhandlingsarbete behandlar klädinnehavet bland bönder i Härjedalen före, under och efter industrialismens genombrott. Marie tar sig an ett klassiskt etnologiskt tema – allmogens klädesplagg – och söker ur en ekonomhistorikers synvinkel analysera dessa som ägodelar och varor.

Ansatsen är delvis nyskapande i relation till tidigare klassisk etnologisk forskning om kläder som kulturella uttryck i form av status - eftersom Marie sammanlänkar konsumtionsbegreppet med ett kulturhistoriskt perspektiv. Idag är det självklart att vi som konsumenter – vare sig vi är kvinnor eller män, unga eller äldre - tänker på hur vi konstruerar vår garderob i relation till både mode, status, och pris. Men hur var det förr? Inom något år hoppas vi få veta svaren av Marie.

Marie Tengroth Ulväng är en värdig kandidat till det första stipendiet ur Phebe Fjellströms fond. Hon representerar det som Phebe Fjellström karakteriserades av som forskare och etnolog; intresset för kulturhistoria inom det nordliga området, passionen att djupdyka i arkivalier, fallenheten för att studera förändringsprocesser och inslagen av tvärvetenskap.  

 Utskriftsvänlig version i nytt fönster »

NOAK Norrbottensakademien    e-post: sekreterare@noak.org    tel: 070-556 56 45