PÅ GÅNG   BLOGG   BILDARKIV    LEDAMÖTER    UTMÄRKELSER    PUBLIKATIONER    LÄNKAR   ARKIV   OM NOAK

Pristagare 2011

Teknikpriset – Daniel Innala Ahlmark

Noaks teknikpris 2011 går till den nyblivna civilingenjören och blivande doktoranden Daniel Innala Ahlmark.
Daniel, som är uppvuxen i Haparanda, tog nyligen sin civilingenjörsexamen i datateknik och ska fortsätta som doktorand på EISLAB vid LTU. Hans examensarbete handlade om en elektrisk rullstol som själv kan läsa av omvärlden och överföra informationen till den som är synskadad, inom forskningsprojektet ”Den seende rullstolen”. Daniel har i sitt examensarbete använt modern teknik som hjälp i att navigera rullstolen och detta kommer sannolikt att få stor betydelse för rörelsehindrade och synskadade personer, som kommer att kunna röra sig med större frihet.
Daniel Innala Ahlmark är en värdig mottagare av NOAK:s teknikpris.

Ekonomipriset - Anna Näppä och Josefina Hertzman

Anna Näppä och Josefina Hertzman är två ekonomstudenter som överträffar förväntningarna på alla plan. I deras C-uppsats, "attrahera och behålla lokala talanger, "valde de att fokusera på och analyser hur en universitetsstad som Luleå kan göra sitt varumärke mer attraktivt för framtida studenter. Deras kollektiva talang, energi och hängivenhet till LTU och staden Luleå bör vara en inspiration för alla studenter som har LTU som sitt universitet.
Pristagarna har gjort sig förtjänta av NOAK:s ekonomipris.

Pedagogikpriset – Carl-Gunnar Rova

Till pristagare av Norrbottensakademins pedagogpris föreslås Carl-Gunnar Rova. Carl-Gunnar är född i södra delar av landet men sedan ett antal år boende i Pajala.
Historieämnet är ett komplext och vittomfattande ämne som trots sitt stora innehåll och ambitiösa målsättning, paradoxalt nog fått ett allt mindre utrymme i skolan. Syftet med Carl-Erik Rovas examensarbete var att skapa en förståelse för historieämnets plats i skolan genom att utgå från de didaktiska frågorna Vad? Hur? Och Varför?
Resultatet visar att lärarnas praktik inte i alla avseenden stämde överens med målsättningarna i styrdokumenten, främst ämnets källkritiska dimension. Lärarna upplevde en stor handlingsfrihet avseende stoffurval och metoder i sin undervisning.
Med hänvisning till ovanstående anser NOAK att Carl-Gunnar Rova är en värdig pristagare av 2011 års pedagogikpris.

Hälsovetenskapliga priset - Gunilla Johansson

Gunilla Johansson har i sin magisteruppsats studerat kvinnors upplevelse av omvårdnad under förlossningens latensfas, och dess påverkan på förlossningsupplevelsen. Latensfasen är den första fasen av förlossningen som kan upplevas smärtsam och bli utdragen. Datainsamlingen genomfördes med en enkät, som besvarades av 34 kvinnor som sökt vård under latensfasen och sedan genomgått en normal förlossning. Slutsatsen av studien är att hur omvårdnad i form av stöd, empati, bemötande och delaktighet under latensfasen genomfördes hade stor betydelse för kvinnorna och detta påverkade förlossningsupplevelsen.
Gunilla Johanssson är en värdig mottagare av NOAK:s hälsovetenskapliga pris.

Konstnärliga priset – Steven Långs
Steven Långs, född (1990) och uppvuxen Piteå, är en begåvad musiker och en entusiasmerande, kreativ och ödmjuk person.
Redan som 18-åring komponerade han en musikal som byggde på en verklig händelse med djupa känslogrunder. Den har spelats i Sverige och Kroatien.
Han har vikarierat som trummis i Robert Wells ”Rhapsody in Rock”.
Under det senaste året har han både komponerat och arrangerat musik till Sommarteatern i Piteå och en liknande teater i Finland.
Under våren 2011 utbildade han sig i Nashville och Los Angeles. Han producerar fortlöpande nya låtar och har en avsevärd lista med egenproducerad musik.
Steven Långs är en synnerligen värdig mottagare av Norrbottensakademiens kostnärliga pris.

Forskarpriset – Malin Lindberg
Malin Lindberg är född & uppvuxen i Skellefteå. Hon har arbetat vid LTU sedan 2005 och har med sin avhandling ”Samverkansnätverk för innovation” givit ett synnerligen intressant bidrag till forskningsfältet: innovationspolitik och innovationsforskning samt analyserar aktörer och nätverk som samverkar för hur resurstilldelningen sker. Bidraget är av generellt intresse för en hållbar regionalpolitiken och tillväxt i Sverige. Av särskilt intresse för Norrbotten är att de empiriska nätverksstudierna har gjorts i regionen. Malin Lindbergs avhandling ger genom sin genusanalys ett bidrag som gör forskningsfältet mer robust, med andra ord en värdig mottagare av NOAK:s forskarpris.


SKUM-priset
Lilly Häggbom från Luleå är 20 år. Hon har fullföljt gymnasiets Mode- och design program. Har varit en av Designlablands unga talanger, medverkat i ett antal utställningar.
Lilly är en allsidig, ung konstnär (syr,designar och tecknar) med lovande framtidsutsikter. Hon är väl värd NOAK:s SKUM-pris.


ANIS-brödpriset

Svante Lindqvist från Malmberget spelar Norrbottnisk folkmusik på gedigen grund. Han upptecknade tidigt länets musikskatt och har tillsammans med J.P. Nyströms orkester spridit den .
Svante Lindqvist är en stor estradör och har gjort insatser av betydelse för Norrbottens innevånare och satt Norrbotten på världskartan – är således en mycket värdig mottagare av NOAK:s ANIS-brödpris.

 

 

 Utskriftsvänlig version i nytt fönster »

NOAK Norrbottensakademien    e-post: sekreterare@noak.org    tel: 070-556 56 45